2009. március 19., csütörtök

Kilátások, dombok, egyebek: szexista poszt a videósarkon


A mai kellemesen átlagos napon (nem havazik, már ez is valami) kis maszkulin kirándulást teszünk. Apropója a svéd tejcsárda (lásd még Fellini és a Csinibaba kapcsolódási pontjait) születésnapja - mi nem mondjuk meg, hányadik. (az író/elkövető egy kedves volt kolléga, Sz. Ábrahám József)


Ezen a napon (de jó pár évvel ezelőtt) született Ursula Andress svéd filmszínésznő, aki egy olasz művészfilmnek és egy amerikai akciókriminek köszönhetően vált világszerte ismertté és népszerűvé. Meg persze egyéb adottságainak is közük volt a dologhoz. Khm (lásd Csinibaba, de tényleg).


Persze nem utolsó sorban domborulatainak köszönheti a legendás jeleneteket: szökőkút meg tenger, tetszik emlékezni, ugye? Ha nem, segítünk: az egyik annyira híres lett (a Dr. No című Bond-klasszikusban), hogy később ugyanezt Halle Berryvel is előadták. És azt is megpróbálták eldönteni, melyik a jobb. Lehet mérlegelni, segítünk:


De persze, lévén zenei kötődésű blog, előhalásztunk egy zenés anyagot is, Bond-témában. Az egyiket, amelyik beugrott. Mondjuk azért pont ez, mert romlik a memóriánk, de mindjárt elmagyarázzuk. A címe View to kill, előadója a méltán népszerű, ám kissé mókás nevű Duran Duran.


A sajátos hangzásvilág mellett azért is szeretjük, mert borzasztóan (lehet akár szó szerint is érteni) nem veszik magukat komolyan a klipben: ahogy kedvenc Bondunk, Roger Moore sem tette azt (és neki jól is állt a bájgúnár szuperügynök kissé parodisztikus szerepe, ami Bond volt, mielőtt egy újabb Bourne lett volna belőle).

És akkor a magyarázat, memória-ügyben: eredetileg a View from a hill című nótát kerestük. Meg is lett, de az nem Bond, és nem Duran Duran.

Viszont egy másik svéd nő énekli, bizonyos Marie Fredriksson, a Roxette-ből. Méghozzá az első nagyot szóló lemezen szerepel a dal, a Look Sharp! címűn. Igen, ezen van a Look is. Meg a Dressed for Success - ínyenceknek ajánljuk szeretettel, jó kis lemez, és arra is érdemes figyelni, honnan jutott a Roxette mondjuk a Vulnerable vagy a Real Sugar szintjére (azokat is szeretjük, félreértés ne legyen). Maga a nóta ilyen:


És hogy miért ez ugrott be? Említettük már talán Andress kisasszony adottságait. A dal címe pedig egy domb (vagy hegy) tetejéről elénk táruló kilátásra utal. Nem rágjuk a tisztelt olvasó szájába a hegy, a tejcsárda, és Ursula összefüggéseit - annyira azért még ez a poszt sem szexista...


U.i. És ami a legszebb: Ursula Andress a közhiedelemmel szemben nem svéd, hanem svájci. És nem is ő a tejcsárda. De a saját gondolatmenetünkbe beleszerettünk annyira, hogy már inkább így hagyjuk. Viszont első játékunkat is elindítjuk: írják meg, kire gondoltunk eredetileg! A helyes megfejtést beküldők között egy éves videosarock-előfizetéseket sorsolunk ki. A levelekre feltétlen írják rá: Anita Ekberg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése