2009. április 6., hétfő

Reneszánsz, vagy amit akartok

Az utóbbi napokban kicsit mellőztem a zenei videókat, úgyhogy most kevésbé leszek prózai és inkább két kiváló nótával egészítem ki a napsütéses vidám napot.

Először egy First Lady dalol nekünk, nem az óceán túlfeléről, hanem Franciaországból. A történetnek még magyar vonatkozása is van, hiszem a hölgy nem más, mint Carla Bruni, a gallok magyar származású elnökének a felesége. A számválasztás sem véletlen: 526 évvel ezelőtt született Raffaello, a reneszánsz egyik meghatározó művésze (Tőle származik a kép, egy fontos társadalmi üzenettel kiegészítve).

Ami egészen furcsa, hogy halálának is ma van az évfordulója (pontosan 489 éve). A megénekelt Raphaël minden valószínűség szerint másnak a mestere, ezt mindenkinek a franciatudására, illetve a fantáziájára bíznám. Amin komolyan eltűnődtem az az, hogy vajon ki a First Lady, ha egy elnöknek nincs neje? És hogy hívták volna Bill Clintont, ha Hillary indul az elnöki címért, és el is nyeri? Aki tudja, ossza meg velem!

Mindenesetre mai első „hősünk” Raffaello, ami franciául Raphaël, 4 mássalhangzó és 3 magánhangzó (4 consonnes et 3 voyelles), ahogy a dalból is megtudhatjátok. Halljuk!

Még mindig a művészetnél maradva, nem hagynám ki magyar ünnepeltünket semmiféleképpen: Ybl Miklós 1814. április 6-án született. Az építész munkáiban országszerte gyönyörködhetünk, Budapesten talán a legnagyobb sűrűségű az Ybl-művek aránya. Talán azt kevesebben tudják róla, hogy az eredetileg Hild József által megkezdett Szent István Bazilikának munkálatait Ybl folytatta, egészen 1891-ben bekövetkezett haláláig.

A második videó a kiváló építész egyik legismertebb munkájáról szól. Jobban mondva az épület a helyszín, nem a főszereplő. Ez pedig nem más, mint a KFT és a Bál az Operában. Ma egyébként nem bál lesz és nem is az Operaházban, hanem a magyar jégkorong válogatott újabb felkészülési meccse, ezúttal Norvégia ellen.

Hajrá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése