2009. április 27., hétfő

Mit köszönhetünk a kanadaiaknak?

9 gólt, legalábbis ez a mai este keserű tapasztalata. Hogy miben? Jégkorongban. Mintha valaki ma Magyarországon nem tudná, hogy Svájcban hoki vébé van, és a magyar fiúk ott küzdenek a világ legjobb 16 csapata között. Pedig a ranglistán csak a 20. helyre futotta. Eddig. Reméljük. Ami vicces, hogy arányaiban több magyar várta kíváncsian a mai összecsapást, mint kanadai. Pedig ott olyan nemzeti sportnak számít, mint nálunk a vízilabda és a tüntetés.

Mindenesetre a kanadaiak megmutatták ma, hogy miért csodálatos a magyar válogatott teljesítménye. Hiszen nem akármilyen elit közé kerültek. Ahogy a nemzetközi jégkorong szövetség oldalán is olvasható a vicceskedő, ám nem túl udvarias kérdés: „Kik vagytok, és hogy kerültetek be ide?”. De tényleg ez van, olyan mintha a Rolling Stones és a U2 között fellépne a Kispál és a Borz egy fesztiválon Londonban. Lovasiék jók, meg szeretnivalóak, csak hát valahogy mégis másképp szól az a rock and roll…

Szóval nem lehet egy rossz szavunk sem, csak a realitásokkal találkoztunk ma este. Ezért még hálásak is lehetünk a kanadaiknak. ÉS akkor lássuk csak, „a la Bryan élete”, hogy mi másért még. Adja magát Bryan Adams, és zenei vonalon még a közös büszkeségünk Alanis Morissette. Ott van a Szelíd motorosokból ismertté vált „vadhimnusz” elkövetője a Steppenwolf, szintén juharleveles gyökerekkel. Az itthon sajnos szánalmasan bugyutára sikeredett sörreklám eredetije is kanadai.

Észak-Amerika e részének szülöttje Paul Anka, kinek nevét újratanulhattuk különböző rockslágerek szvingesített verziója okán. A megnyerő hangú Feistről sem feledkeznék meg, és még folytathatnám a sort (például Neil Young, vagy a Nickelback is megérdemel legalább egy említést), de mai videóm dalszerzőjével, Leonard Cohennel berekesztem a névdobálózást. Kanadai góljai és elsöprő győzelme ezennel részemről meg vannak bocsátva. Hallelujah, legalábbis ami a videót illeti. Viszont önkényesen nem az eredeti verziót választottuk. Ennek a verziónak az elkövetője Rufus Wainwright, az ő feldolgozása került bele a Shrek című filmbe is.

A dal előtt már csak annyit, hogy vereség ide vagy oda a kanadaiak talán túl messze vannak ahhoz, hogy a South Park hősökhöz hasonlóan „Blame Canada” (Hibáztass Kanadát) jelszóval fussunk neki a békés vasárnap éjjelnek. Bár lehet, hogy egy darabig most nem utazom St. Louis-ba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése