2009. szeptember 12., szombat

A Magyar Dal Napja elé – „a két remix király: Bartók és Kodály”

Vasárnap országszerte kitör a Magyar Dal Napja, remélhetőleg jobbnál-jobb koncertekkel. Szóval úgy gondoltam itt az ideje egy nagyon sok linkes, nosztalgikus visszatérő posztnak

Amit Pici bácsi megálmodott még évekkel ezelőtt, most nagyon úgy néz ki, hogy megvalósul: több mint 20 helyszínen különböző stílusban és különböző rendezvényeken szól a magyar dal szeptember második vasárnapján.

Három olyan zenekarral alapoznám a hangulatot e napra, akik már „nem lehetnek velünk” sajnos holnap. Pedig az elmúlt egy-két évtized – számomra – meghatározó együttesei, csak más utakon folytatták a tagok életüket.

ABC sorrendben haladva első vasárnapi hiánycikkünk az Amorf Ördögök, akikhez sokáig csak a Nekem a Balaton feldolgozást tudtam kötni. Aztán valahogy szép lassan további dalok követték, sőt még franciákat is elráncigáltam Amorf koncertre a Szigeten. Szövegértés nélkül is szerették.
Mégis igazi „amorf” katarzist az „élj a mának, ne a mamának” (a klip is megér egy kattintást) rím hozta el az életembe. Akkor felforgattam a baráti köröm a Cellux szimfóniáért, és a mai napig szívesen ajánlom barátaim figyelmébe a nagylemezt depresszió ellen is meg helyett is.
Közben meg 2007-ben – számomra teljesen váratlanul – feloszlott a zenekar.

Amit már csak azért is sajnálatos, mert de rejtély, hogy miként, de abszolút stresszoldó, plusz happypontokat adó, táncra, bulira, szóval jó dolgokra csábít a zenéjük. Most már csak konzerv formában. Van viszont helyette Péterfy Borink és Erik Sumo Bandünk. Ez sem lebecsülendő dolog.

Ami pedig az Amorf Ördögöket illeti: a linkekre kattintva megtudhatjátok (újra) hogy minél nincsen a világon szebb (ezt is már önmagában a klipért érdemes), vagy milyen a boldog világvége hangulat, és hogy hogyan szól egy igazi dunántúli sláger, avagy egy tomvécces dal (az ihletforrást illetően Tom Waits Yesterday Is Here keressétek)

Amit videós pozícióban ajánlok, pedig nincs is klipje az a Dióhéj hajós, talán az „Álmom a médiában dolgozni” és a „Szülinapomra tűzijáték legyen” sorok miatt. Vagy csak azért, mert tényleg azonnali mosolygást és jókedvet vált ki (legalábbis az eddigi tesztalanyokon).




Folyt. köv...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése